sunnuntai 12. tammikuuta 2020

Mooses-vauva pelastetaan ja kasvaa aikuiseksi (2.Moos.1-2)


Mooses kätketään kaislakoriin ja sitten hänet kasvatetaan faaraon palatsissa.

 

 
Kun Josef, hänen veljensä ja heidän perheensä kuolivat, israelilaisia oli paljon ja heillä oli paljon lapsia. Uusi Egyptin kuningas alkoi hallita.  Hän pelkäsi israelilaisia, koska hän ajatteli ​​heidän taistelevan häntä vastaan ja valtaavan maan. Niinpä hän teki heistä orjia ja käytti heitä Pitomin ja Ramseksen kaupunkien rakentamiseen. Näihin kaupunkeihin tuli faraon varastot.

 
Kuningas vihasi israelilaisia ​​niin paljon, että hän käski tappaa heprealaisten poikavauvat. Mutta kaksi heprealaista kätilöä nimeltään Sifra ja Pua pelkäsivät Jumalaa enemmän kuin kuningasta. He piilottivat poikavauvat, jotta he olisivat turvassa.

 
Siellä oli mies Levin heimosta ja hänellä ja hänen vaimollaan oli poikavauva. Nainen piti poikaansa piilossa kolmen kuukauden ajan, mutta lopulta naisen oli löydettävä toinen tapa suojella häntä.

 
Nainen otti kaislakorin ja siveli siihen mutaa ja pikeä. Sitten hän pani vauvan siihen kaislakoriin ja laski sen veteen Niilin matalaan rantakaislikkoon.  

 
Vauvan sisko seisoi jonkin matkan päässä nähdäkseen, mitä vauvalle tapahtuisi, kun hän kellui joessa. Silloin faraon tytär tuli pesemään itseään. Nähdessään vauvan hän lähetti palvelijansa tuomaan vauvan hänen luokseen. Kun vauva alkoi itkeä, faaraon tytär tunsi rakkautta lapseen ja hän ymmärsi, että hänen edessään oli heprealaisten poika.

 
Sitten vauvan sisko tuli mukaan ja kysyi faraon tyttäreltä: ”Haluaisitko sinä, että joku imettää vauvaa?” Prinsessa suostui ja pian vauvan sisko toi äitinsä vauvan luokse. Näin vauvan äiti pääsi hoitamaan omaa lastaan!

 
Vauva kasvoi ja hänet kasvatettiin faraon tyttären poikana kuninkaallisessa palatsissa. Pojalle opetettiin kaikki egyptiläisten tiedot ja taidot. Ja prinsessa antoi hänen nimekseen Mooses, koska prinsessa sanoi: "Olen vetänyt hänet ylös vedestä."

 
Kun Mooses varttui, hän lähti palatsista ja meni katsomaan israelilaisia, jotka olivat hänen kansaansa. Hän näki yhden egyptiläisen vahingoittavan israelilaista orjaa.

 
Mooses oli hyvin vihainen. Kun hän ajatteli, ettei kukaan näe, niin silloin hän tappoi egyptiläisen ja hautasi hänet hiekkaan.

 
Seuraavana päivänä kaksi heprealaista miestä taisteli keskenään. Mooses yritti lopettaa taistelun ja saada rauhan heidän välilleen. Mutta miehet olivat vihaisia Moosekselle. He sanoivat: "Tapatko sinä meidätkin kuten egyptiläisen?" Mooses pelästyi, kun hän tajusi, että he tiesivät hänen kauhean tekonsa.

 
Sitten farao sai kuulla Mooseksen teosta. Hän käski, että Mooses pitää tappaa. Mooses onnistui kuitenkin pakenemaan Midianin erämaahan.

 
Mooses tuli juomaan autiomaan kaivolle. Sinne tuli myös tyttöjä täyttämään juottokaukaloita eläinlaumalleen. Samalla paikalle tuli myös paimenia, jotka hätistivät lauman pois kaivolta. Silloin Mooses nousi, auttoi tyttöjä ja juotti heidän eläimensä.

 
Kun tyttöjen isä kuuli, mitä Mooses oli tehnyt auttaessaan heitä, kutsui isä Mooseksen kotiinsa. Ajan myötä hän antoi tyttärensä Sipporan Moosekselle aviovaimoksi.
 
 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti